Iedere 1e zondag van de maand ‘DIJKHUISJE’ Begraafplaats IJSSELHOF

Iedere 1e zondag van de maand zijn alle bezoekers van de begraafplaats IJsselhof welkom voor een gratis kopje koffie/thee of glas limonade in het ‘Dijkhuisje’ links na de ingang. In samenwerking met Yarden zijn vrijwilligers van Boek en Troost aanwezig voor een praatje of een luisterend oor.

In verband met herbestemming van het Dijkhuisje door Yarden, zal zondag, 5 mei 2019 de laatste keer zijn dat Boek en Troost er aanwezig zal zijn met medewerkers!

U bent van harte uitgenodigd!
Op de begraafplaats is het huisje met pijlen aangegeven.

ROUWCAFÉ

Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het ROUWCAFÉ.  Bedoeld voor iedereen die een dierbare door de dood moet missen. Het Rouwcafé biedt gelegenheid om lotgenoten in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. Aan de hand van een thema, een verhaal of een gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld of dat wat je raakt, bespreekbaar gemaakt. En wellicht kan dit het begin zijn van het samen delen van de je verdriet of ervaringen.

“Rouwen mannen anders dan vrouwen?”

We horen vaak dat mannen anders omgaan met verlies dan vrouwen. Mannen willen graag dingen doen en oplossen. Ze willen de situatie onder controle krijgen en houden. Vrouwen voelen zich er beter bij als er over de problemen, over het verlies, gesproken kan worden. Voor hen is het belangrijk om de emoties te kunnen uiten en daar woorden voor te vinden.

Of het zo zwart-wit is onderzoeken we tijdens dit rouwcafé.

 

Workshop "herdenk je dierbare met bloemen"

De maand mei lokt de natuur ons met zijn bloemenpracht. Vanuit de bloemenstallen en winkels geuren de kleuren en het frisse groen ons tegemoet. Wij nodigen een ieder uit gezamenlijk een boeket of bloemstukje te maken om bij een portret of op een graf te zetten.

Neem zelf lievelingsbloemen of een bepaalde lievelingskleur van je dierbare mee om te verwerken. Wij zorgen voor extra benodigdheden die je kunt gebruiken. Zo helpen en ondersteunen we elkaar.

 

 

Besloten lotgenotengroep "Als verdriet je raakt"

Als iemand die je lief hebt overlijdt, staat de wereld op zijn kop. Wat heb je dan nodig? Mensen die er voor je zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Mensen uit de directe omgeving zijn erg belangrijk tijdens het rouwproces. Maar niet alleen uit eigen kring, ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Want wie anders snapt wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat. (tekst geïnspireerd door Daan Westerink).
De lotgenotengroep is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is. Vijf middagen/avonden (en bij voldoende belangstelling nog een terugkom-middag/avond) komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers. Heeft u interesse om deel te nemen aan een volgende lotgenotengroep?

Workshops/lezingen

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops en lezingen voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

Dit gezegde geeft aan dat kleding een uitdrukking kan zijn van onze persoonlijkheid en kleding na het overlijden van een dierbare een intieme en persoonlijke herinnering blijft. Kort of lang na het overlijden dient zich de vraag aan : “ Wat doen we met de kleding? “ Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen.

Door met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je) een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Baggerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

Ervaringen

  • Door: Op zoek naar handvatten

    Door: Op zoek naar handvatten

    Al voor het overlijden van mijn man hoorde ik over het Rouwcafé. Ondanks ruim acht jaar intensieve mantelzorg kon ik mij nog geen enkele voorstelling maken van het gevoel van het voor altijd kwijt zijn van mijn geliefde. Maar toch was er het besef dat ik dat Rouwcafé wel eens hard nodig zou kunnen hebben. […]Lees meer »
  • ….ik wilde vooral praten

    ….ik wilde vooral praten

    In april 2016 verliest Nico zijn vrouw. Hij beschrijft wat dat verlies met hem doet. Hoe hij de behoefte heeft om te praten over zijn verlies maar het liefst met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.  Lees hoe de contacten met lotgenoten tijdens het Rouwcafé hem helpen door zijn rouwproces te komen. Mei 2016. Het is […]Lees meer »

Huisbezoek

Vind je het (te) moeilijk om een eerste keer naar onze activiteiten te komen dan is het mogelijk om met een van onze vrijwilligers een afspraak te maken voor een huisbezoek. We hopen dat je daarna (samen) naar een van onze activiteiten kunt komen. Is het lastig om te komen omdat je bv niet mobiel bent dan kunnen we gezamenlijk onderzoeken of een aantal bezoeken van een vrijwilliger je kunnen helpen in je rouwproces. Voor langdurige ondersteuning werken we samen met Humanitas “Samen Optrekken” . Je kunt ons hierover  bellen of mailen.