Boek en Troost beschikt over diverse rouw- en troostboeken die te leen zijn.

Op deze pagina tref je een aantal lijsten aan met de in ons bezit zijnde boeken. Het zijn titels van boeken over de dood en wat daarmee samenhangt. Wanneer je op de link klikt, zie je alle boeken over het door jou gekozen onderwerp.
Ze zijn alfabetisch gerangschikt op schrijver en gecategoriseerd in verschillende thema’s. Bij elke titel staat een korte samenvatting.

Voorafgaand (van 14.00-15.00 uur) aan het Rouwcafé (derde zondag van de maand) en nu ook op de maandagavonden in Buurtpunt Zoutman van 18.00 -19.30  kun je boeken halen of terugbrengen. Ook kun je in overleg een afspraak maken om de boeken in te zien. 
Ben je niet in de gelegenheid om onze activiteiten te bezoeken, maar wil je wel een boek lenen, dan kun je bellen met: 06 17159295 om een afspraak te maken om het boek op te halen.

 

Eén keer per maand plaatsen we een "aanrader", een boek dat door een van de vrijwilligers werd gelezen en dat hem/haar in het bijzonder aangesproken heeft.
Deze maand is dat: "Geen vaarwel vandaag" van Daan Heerma van Voss


Het is een familieroman. “Voor mijn vader, die ik zo lang mogelijk wil blijven missen.” is de eerste zin wanneer je het boek open slaat. Een prachtige zin die de kern van het boek weergeeft. De vader, Oskar Bohemen is onverwacht gestorven zonder dat hij van iemand afscheid heeft kunnen nemen. Hij was voor zijn ex-vrouw en zijn drie volwassen kinderen de eeuwige afwezige. Na zijn dood lijkt hij overal aanwezig. Maanden was Oskar niet thuis, over zijn werk sprak hij nooit. Zijn ex-vrouw en kinderen moeten het doen met hun herinneringen, de spullen die hij heeft achter gelaten en de geheimen die onverwacht naar de oppervlakte komen. Hoe neem je afscheid van iemand die je nauwelijks hebt gekend? Het overlijden van Oskar zet bij ieder van hen iets in beweging. Het voelt of zij voor het eerst met hem kennis maken. We reizen terug naar het verleden en ontdekken zo de lijn naar het heden. Er gebeurt veel herkenbaars in dit boek, zoals het ontruimen van het ouderlijk huis, bezoek aan de notaris en het definitieve afscheid bij het strooien van de as.
Enkele treffende passages uit dit boek volgen hieronder:

Elise, de ex-vrouw van Oskar:
“Er was niet een grote daad geweest die hun lot had beslecht, zag ze nu. Het was het uitblijven van tal van kleine daden geweest, de 9270 keren dat hij haar niet op de wang kuste terwijl ze daarna verlangde, de 27530 niet verleende omhelzingen, de 16779 niet uitgedeelde kneepjes in haar schouder of hals of dij.”
Moor, zijn zoon bij de begrafenistoespraak:
“En nu sta ik hier, en zeg ik dat hij wel degelijk zijn best deed. Soms probeerde hij echt te genieten, licht te zijn, een te zijn met ons. Op vakantie nam hij ons mee naar het circus, hij speurde streekkrantjes af op zoek naar vermaak……”

Cat, zijn jongste dochter:
“Ze probeert herinneringen aan haar vader op te wekken. De pijn die ze nu voelt. De geur van papa’s kamerjas, het geschuifel van zijn sloffen. Hij was al gescheiden, Tessel en Moor waren al het huis uit. Zijn onhandige pogingen tot een gesprek. En dan was er die speciale blik in zijn ogen, die flikkeringen van weerloosheid als hij struikelde of een mok liet vallen. Dan was zij even de ouder en hij het kind. Ze zag hem ouder worden, gammeler. En toch vertrok ze. Ze is zich hyperbewust van dat wat ons eeuwig ontglipt: tijd.”

Tessel, zijn oudste dochter:
“Ik ben met veel dingen te laat geweest. Soms duurt het lang, veel te lang voordat je inziet dat je ergens niet mee op tijd bent geweest. Ik begon mijn ouders pas te missen toen ze dood waren, toen ik niks meer voor ze kon betekenen.”

Oskar:
“Het was duidelijk wat hem te doen stond: dit vasthouden. Wat hem niet duidelijk was hoe zoiets moest. De gelukkige beginjaren, in dat ruime huis, toen ging dat vanzelf. De kinderen. Het gelach, het gehuil, het leven. Maar het was alsof hij werd ingehaald, elk jaar slonk de voorsprong.”

ISBN 978925474065; Atlas Contact; 325 pagina’s

 

 

 

 
 

Gedichten

Persoonlijke verhalen
(Romans)

De dood in het leven van kinderen

Verlies van een kind

Leren leven met verlies

Diversen