Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het ROUWCAFÉ. 

Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Het Rouwcafé biedt gelegenheid om  in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld, kun je je eigen verhaal spiegelen aan dat van anderen, kun je dat wat je raakt bespreekbaar maken, dat intense gemis, dat diepe verdriet. Door dat samen te delen, kan het begin zijn van het ervaren van meer rust, van je niet meer zo helemaal alleen voelen.

 

 

THUISKOMEN

Als we een dierbare hebben verloren, gaan we na een tijdje weer op zoek naar activiteiten om te doen… even wat afleiding! Maar daarna kom je thuis.
Is thuis dan nog wel thuis? Het is niet meer zoals het was.

Je bent een dagje uit geweest en wordt voor de deur afgezet. Niemand die even met je mee naar binnen loopt om die eerste eenzame momenten op te vangen. Of je gaat met lotgenoten naar de film in het Filmhuis. Dan is de film afgelopen en fiets je toch weer alleen naar huis….
Dan is thuiskomen eens te meer een confrontatie met het verlies van je partner.

Maakt het nog verschil of je dierbare al eerder uit huis was door bijvoorbeeld een opname?
Tijdens het Rouwcafé kunnen we hierover ervaringen uitwisselen; misschien kunnen we elkaar helpen met tips; we luisteren naar elkaar en het is fijn om van elkaar te weten dat dit moeilijke momenten zijn.

Op zondag, 17 juli was het thema in het Rouwcafe:Vakantietijd”

Bij dit thema waren op 17 juli jl. 7 bezoekers en 3 vrijwilligers aanwezig. De sfeer was gemoedelijk en een van de vrijwilligers start met een kleine inleiding en een gedicht.

Daarna worden er ervaringen uitgewisseld over wat er door je heen gaat als je de zomermaanden alleen door moet, terwijl vrienden en familie met enthousiaste verhalen terugkeren van vakantie.
Hoe pijnlijk het kan zijn om na een vakantie alleen thuis te komen, als je het al aangedurfd hebt om op vakantie te gaan en er niemand op je wacht om je ervaringen te delen. Naast de negatieve ervaringen worden er echter ook tips gedeeld om met bijv. vrienden of familie dagjes weg te gaan.

Er werden daarnaast ook vragen gesteld over de wandel- en de filmclub, waarbij uiteraard een ieder welkom is om zich daarbij aan te sluiten.
Na een afsluitend hoopgevend gedicht was men het erover eens dat er goed naar elkaar werd geluisterd en dat een ieder met een goed gevoel naar huis ging.

Dit is een korte samenvatting van de bijeenkomst VAN 17 JULI. Mocht het bovenstaande aanleiding geven tot vragen, stel ze dan gerust (mailto:info@boek-en-troost.nl of tel. 06 579 259 70).
We zien je ook graag bij ons eerstvolgende Rouwcafé.

In September vindt het Rouwcafé plaats op: Zondag, 18 september 2022