Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het ROUWCAFÉ. 

Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu je partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om  in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld, kun je je eigen verhaal spiegelen aan dat van anderen, kun je dat wat je raakt bespreekbaar maken, dat intense gemis, dat diepe verdriet. Door dat samen te delen, kan het begin zijn van het ervaren van meer rust, van je niet meer zo helemaal alleen voelen.

 

18 december 2022:  Kerst-inn

De feestdagen brengen warmte, familietradities en gezelligheid. Dat voelt helaas niet altijd zo voor hen, die een dierbare moeten missen. Verdriet, pijn en de lege plek zijn extra voelbaar. Tijdens de bijeenkomst van het Rouwcafé proberen wij wat licht te brengen. Wij maken een feestelijke kersttafel en zorgen voor wat lekkere hapjes. We lezen een mooi gedicht. Elke bijdrage in de vorm van een verhaal of gedicht is welkom! Samen proberen wij er een sfeervolle middag van te maken.

 

Bijeenkomst 20 november: Kun je nog lichtpuntjes vinden in deze donkere dagen.

Het is een donkere, sombere, regenachtige zondag.
Alle elementen aanwezig, zoals vrijwilliger H. het verwoordde om somber, eenzaam, verlaten
verdrietig en wanhopig te zijn. Hoe kom je uit dit dal.
Afleiding zoeken, iets leuks doen, wandelen, iemand bellen of toch maar niet lastig vallen met mijn verdriet.
H. vertelde over ons roeibootje wat wij op koers moeten houden.
Met maar een peddel draai je oeverloos rond. Met twee peddels kun je bijsturen en nieuwe wegen zoeken.
Dan kan er ook nieuwe zin in je leven komen zoals in het boek wat werd besproken.
Fokke Obbema voerde met 40 mensen gesprekken over de essentie van ons bestaan.
Een boek vol inspirerende antwoorden op de vragen die we allemaal hebben.
Twee groepen  bezoekers gaan in gesprek met elkaar over deze extra moeilijke tijd.
Sinterklaas zonder partner, oma of opa. Niet thuis zoals vroeger maar bij een van de kinderen. Sinterklaas zonder man en kinderen.
Kaarsjes aansteken als extra verbinding met de overledenen.
Maar ook 3 van lotgenotengroep  die samen naar VERDER met Simone Kleinsma in de Schouwburg zijn geweest en daar heel veel troost uit hadden geput.
Na meer dan een uur aan de borrel: lopend, staand, weer plaatsnemend naast een nieuwe bezoeker. Een geanimeerde afsluiting.

Zoals Theo, een nieuwe bezoeker, de volgende dag liet weten: Ik ben zondagmiddag voor de eerste keer bij u binnen geweest, zag er erg tegenop maar het was wel relaxed zoals het ging en hoop voorlopig nog binnen te mogen lopen,  

Dit is een samenvatting van de bijeenkomst van 20 november. Mocht het bovenstaande aanleiding geven tot vragen, stel ze dan gerust (mailto:info@boek-en-troost.nl of tel. 06 17159295).
We zien je ook graag bij ons eerstvolgende Rouwcafé.

In Januari vindt het Rouwcafé plaats op: Zondag, 15 januari 2023