Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het ROUWCAFÉ. 

Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu je partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om  in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld, kun je je eigen verhaal spiegelen aan dat van anderen, kun je dat wat je raakt bespreekbaar maken, dat intense gemis, dat diepe verdriet. Door dat samen te delen, kan het begin zijn van het ervaren van meer rust, van je niet meer zo helemaal alleen voelen.

Er zijn al ettelijke deelnemers die hun ervaringen met het Rouwcafé met ons hebben gedeeld. Neem een kijkje bij deze Ervaringen. Wellicht zijn ze het laatste duwtje in je rug om de stap te zetten…..

 

 

 

Zondag, 21 April : Aandacht voor het 10-jarig jubileum van Boek en Troost

Dit jaar bestaat Boek en Troost 10 jaar.
Op 28 februari jl. hebben wij hieraan aandacht besteed met het Theateroptreden van Ameline en Wendy “Op Rouwtour”, dat zeer goed bezocht werd.

In het Rouwcafé van 21 April aanstaande zullen wij dit feit eveneens herdenken. Vanaf kwart voor drie bent u van harte welkom.

Van 15.00 – 15.15 u drinken we samen koffie of thee. 
Na de inleiding volgt het gezamenlijk aansteken van een kaarsje om onze geliefden te gedenken.

Van 15.15 – 15.30 u luisteren we naar levende muziek. 

Daarna pauze met een drankje.

Van 15.45 – 16.00 u luisteren we wederom naar levende muziek.
Het laatste uur sluiten we af met het uitwisselen van ervaringen.

Een ieder is welkom om hier bij te zijn. Dus ook als u het Rouwcafé niet langer bezoekt, maar u wellicht toch een praatje wilt maken met lotgenoten of wilt genieten van de levende muziek.
In verband met de catering, stellen wij uw aanmelding op prijs. Stuur een mail naar: info@boek-en-troost.nl  dan bent u verzekerd van een plekje.

 

 

Dit prachtige gedicht staat op een zakje met bloemzaadjes en geeft heel mooi weer hoe de Liefde ons kracht geeft om te groeien. 
Het zakje met zaadjes is te koop in het Rouwcafé.

 

Wordpress Table Plugin

Een korte weergave van een van de Rouwcafé’s

Met acht lotgenoten, waarvan vier nieuwe mensen hadden we een mooie, maar intense middag met elkaar.
Tijdens de inleiding werden er al items aangereikt over wat er na het overlijden van een geliefde met je gebeurt en wat er zoal op je pad komt om van het donker naar het licht te kunnen gaan.
Want wat gebeurt er met je als je geliefde overlijdt?

Dan bestaat je leven uit: missen, donkerte, zwaarte en herinneringen. Herinneringen die nu alleen pijn doen en pijn geven.
Maar hoe hervind je je veerkracht en versterk je deze? Hoe pak je de draad van het leven weer op? Blijft de schaduw van rouw en verdriet altijd met je meelopen? Wie en wat zorgt er voor dat we weer kunnen opstaan?

Je moet op zoek naar een nieuwe invulling in je leven; op zoek naar jezelf zonder je maatje, je geliefde.
Een bijna nieuwe identiteit, nieuwe vrienden, nieuwe of andere werkzaamheden, een andere tijdsinvulling en soms zelfs verhuizen.

En dan wordt het langzaamaan weer iets lichter om je heen. Het leven wordt het weer waard om geleefd te worden, weliswaar met vallen en opstaan en ieder op zijn eigen manier en tijd.

Bij elkaar zoeken we vanmiddag naar herkenning, erkenning en begrip.
Aan lotgenoten hoef je niet veel uit te leggen en daar zijn de gesprekken die we met elkaar voeren juist zo fijn en helend voor.
Voor de nieuwkomers, bij wie het rouwproces nog maar net begonnen is, waren de gesprekken heel intens.Toch voelden zij zich “veilig” genoeg om hun verdriet en verhaal te delen waardoor zij beseften dat zij er niet alleen voor staan. Degenen die al verder in hun rouwproces waren hielpen deze verse wonden te verzachten met hun ervaringen. Het was mooi om mee te maken, hoe open er gesproken werd over het verdriet, maar ook hoe donker en leeg het kan zijn bij wie het verlies nog zo vers is. In tegenstelling tot hen die al wat verder in het rouwproces waren en konden ervaren dat het weer lichter in hen werd.

Met een prachtig aansluitend gedicht werd het deel voor de pauze afgesloten, waarna we na de pauze met elkaar in gesprek gingen en in groepjes ontstonden er mooie gesprekken tussen de aanwezigen met vrijwilligers. Twee nieuwkomers gingen een stuk lichter naar huis met de intentie om de volgende keer weer naar het Rouwcafé te komen. We hebben ze kunnen laten zien, dat het na het donker ook weer lichter wordt. En, zoals door één van de aanwezigen werd verwoord: “Omring je met liefdevolle mensen, dan komt het goed”. Liefde heelt alle wonden!

NOG LEVEND (gedicht van Joke Verweerd)

Ik sta aan het strand
met de wind in mijn haren
en vandaag voor het eerst
doet de dag niet zo’n pijn.
Jouw ring aan mijn hand
zal ik daar trouw bewaren
maar het houdt me niet tegen
nog levend te zijn.

NOG LEVEND,
ik voel het van binnen
alsof ik niet eerder
diep ademen kon.
Zou vandaag het ontdooien
dan toch beginnen…….
van het ijs in mijn borst
dat niet wegsmelten kon?

Dit is een samenvatting van een van de bijeenkomsten. Mocht het bovenstaande aanleiding geven tot vragen, stel ze dan gerust (mailto:info@boek-en-troost.nl of tel. 06 17159295).
Voel je welkom om een keer aanwezig te zijn en de sfeer te ervaren.