DE FILMCLUB

Eén keer per maand met Lotgenoten naar de film. In overleg met het Filmhuis hebben we de laatste dinsdag van de maand uitgekozen als vast moment voor Boek en Troost.
De films starten om 10.00 uur, zodat jullie rond de middag weer thuis zijn.  Er is gelegenheid om even na te blijven om elkaar te spreken of de film na te bespreken.
We hanteren een vast tarief van € 8,= ongeacht of je donateur bent van het Filmhuis of niet. Boek en Troost huurt het gehele Filmhuis af voor die ochtend waarmee het los komt te staan van donateurschap. Er zijn 70 zitplaatsen  beschikbaar. 

Je meldt je aan voor de film via info@boek-en-troost.nl. Hierna ontvang je een bevestiging en een betaalverzoek. 

Naast het Rouwcafé en de Wandelclub, is dit een van onze vaste maandelijkse activiteiten.

In de maand September gaan we naar : ENCORE

De 26-jarige balletdanseres Élise hangt na een blessure en liefdeskommer haar dansschoenen aan de wilgen. Teleurgesteld reist ze af naar Bretagne om als gastvrouw te werken in een huis vol musici, zangers en dansers. Genoeg inspirerende ingrediënten om aan haar professionele èn persoonlijke leven een broodnodige (hoopvolle) wending te geven. ENCORE is een swingende dansfilm met humor en mooi in beeld gebrachte choreografie, en bovendien goed gespeeld, o.a. door Marion Barbeau, prima ballerina bij het illustere ballet van de Parijse Opera. 

 

 

Op de laatste dinsdag van oktober (25 oktober) gaan we met Tom op reis!

THE LAST BUS
 
Charmante Britse roadmovie (per bus). Als jonge man trok Tom met zijn geliefde van zijn geboorteplaats Land's End (in het uiterste Zuid-Westen van Engeland) helemaal naar Schotland. Als weduwnaar gebruikt de hoogbejaarde Tom (Timothy Spall, bekend uit de films van Mike Leigh, zoals SECRETS AND LIES) nu zijn gratis ov-pasje voor de terugreis, vol overstappen, tegenslagen en ontmoetingen met zonderlinge types. Deze odyssee illustreert zijn lange leven en de ingrijpende veranderingen in Engeland gedurende al die jaren. Ondertussen maakt Tom overal indruk en nietsvermoedend krijgt zijn thuisreis via social media een enorm publiek.

 

 

 

Reserveer de volgende data voor 2022: 

29 november

 

EENS PER MAAND OP WOENSDAG WANDELEN

Een van de vaste activiteiten van Boek en Troost is dat we eens per maand op woensdagochtend samen wandelen. Er wordt in Gouda en/of in de naaste omgeving gewandeld.
De afstanden zijn wisselend, afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers en variëren tussen de 5 en 7 kilometer. We zoeken naar wandelingen waar je in de rust van de natuur kunt lopen, naast elkaar zodat je in gesprek kunt met lotgenoten. Soms kan het ook een stadswandeling zijn.

Vooraf ontmoeten we de deelnemers op een plek waar we koffie/thee drinken voor aanvang. Vanaf dat punt lopen we zo dat we daar ook weer eindigen.

Het tijdstip van verzamelen is om 10 uur, de kosten zijn € 2,= voor de consumptiesAanmelden is noodzakelijk; bij wijzigingen kun je ons tot het moment van vertrek bereiken. Vanuit onze kant informeren wij je tijdig bij een wijziging bijv. in verband met de weersomstandigheden.

 

De eerstvolgende wandeling vindt plaats op: Woensdag, 12 oktober.

Deze maand lopen we via het Steinse Groen naar wandelpad de Steinse Tiendweg. Hier lopen wij in alle rust en stilte over weilanden door een oer Hollands polderlandschap naar Boerderij de Twee Hoeven, waar onder andere kaas en zuivel te koop is in de boerderijwinkel. Via het IJsselpad lopen we weer terug naar Gouda. De looptijd van de wandeling is ongeveer 1 uur en 40 minuten.

Het wandelen over de Steinse Tiendweg gaat over ongelijk terrein en er moet onderweg over vier hekken worden geklommen. Dus vergeet niet om stevige schoenen aan te trekken! Deze wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

 

 

 

Langs Bisdom van Vliet: Verslag van de wandeling van Woensdag, 10 augustus

De bronafbeelding bekijken

Onder een strakblauwe lucht en middenin een hittegolf vond de wandeling van 10 augustus plaats. Het startpunt was bij Sporthal De Zebra in Goverwelle. Na de koffie werd gelopen in wisselende koppels langs de IJssel, genietend van het mooie weer, de omgeving en de gemeerde bootjes. Bij Haastrecht aangekomen bleek de IJssalon nog gesloten te zijn en liepen wij door het centrum naar de tuinen van Bisdom van Vliet. Onder de schaduw van de vele bomen was het hier heerlijk koel.

Bij de brug van Haastrecht vervolgens rechtdoor richting de Goejanverwelledijk. Door de hogere ligging was het met 26 graden ook hier zeer aangenaam door een verkoelend briesje. Al pratend liepen wij via het rode fietspad langs de dijk weer terug naar de Zebra met nieuwe ideeën voor toekomstige wandelingen.

 

 

Wandel je mee?
Graag even een mailtje aan
info@boek-en-troost.nl

Ben je verhinderd, maar heb je wel interesse om mee te wandelen? Stuur even een mailtje en wij plaatsen je op de "Wandellijst".

 

 

 

In 2022 wandelen we nog op:  9 november / 14 december

ALS VERLIES JE RAAKT......

Als iemand die je lief hebt - een partner, een ouder, broer, zus of kind - overlijdt, staat de wereld op zijn kop.
Wat heb je dan nodig? Mensen die er voor je zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Mensen uit de directe omgeving zijn erg belangrijk tijdens het rouwproces.
Maar niet alleen uit eigen kring, ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Want wie anders snapt wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat?
De Lotgenotengroep is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is. Vijf avonden komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers.

Op 28 september aanstaande starten we op de Woensdagavond met een nieuwe groep. Vervolgens komen we nog vier woensdagavonden in oktober bij elkaar.
De groepsgrootte is minimaal 6 en maximaal 8 personen.
Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar: info@boek-en-troost.nl. Wil je eerst nog wat meer informatie of heb je een vraag, mail ons dan of bel met 06-17159295.

 

WORKSHOPS / LEZINGEN / CURSUS

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops, lezingen en/of trainingen  voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 
 

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

De geur van een overledene blijft erin bewaard, de beelden waarin de kleding gedragen werd staan op het netvlies gebrand. Het citaat hierboven geeft al aan dat kleding een uitdrukking is van onze persoonlijkheid en dat de kleding van een overleden dierbare een intieme en persoonlijke herinnering vormt. Na het overlijden worstelt menigeen dan ook met de vraag hoe om te gaan met die kleding. Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of juist bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen zijn veel gemaakte keuzes.

Maar door zelf met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend, troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je), een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal, enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Baggerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.       

Deze workshop kan door families of kleine groepen aangevraagd worden.                

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

Ervaringen

  • Mijn ervaring met het Rouwcafé

      In totaal heb ik nu 5x de bijeenkomsten op zondag bezocht. Ik heb er geen spijt van en nog steeds geeft het mij een goed gevoel als ik er ben en ook als ik weer weg ga. Je voelt je daar vrij om over je verdriet te praten omdat je onder lotgenoten bent. Er […]Lees meer »
  • Verder zonder afscheid……

    Toen mijn vrouw bijna vier jaar geleden door een hersenbloeding in coma raakte en elf dagen later overleed bleef ons gezin als verdoofd achter. Doordat ze zo snel in coma raakte hadden we geen afscheid kunnen nemen en ik vroeg mij vertwijfeld af hoe ik verder moest. Ik vond professionele hulp bij een rouwcoach, een […]Lees meer »

Huisbezoek

Vind je het (te) moeilijk om een eerste keer naar onze activiteiten te komen dan is het mogelijk om met een van onze vrijwilligers een afspraak te maken voor een huisbezoek. We hopen dat je daarna (samen) naar een van onze activiteiten kunt komen. Is het lastig om te komen omdat je bv niet mobiel bent dan kunnen we gezamenlijk onderzoeken of een aantal bezoeken van een vrijwilliger je kunnen helpen in je rouwproces. Voor langdurige ondersteuning werken we samen met Humanitas “Samen Optrekken” . Je kunt ons hierover  bellen of mailen.