ROUWCAFÉ

Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het ROUWCAFÉ.  Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Het Rouwcafé biedt gelegenheid om  in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of  gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld, kun je je eigen verhaal spiegelen aan dat van anderen, kun je dat wat je raakt bespreekbaar maken, dat intense gemis, dat diepe verdriet. Door dat samen te delen, kan het begin zijn van het ervaren van meer rust, van je niet meer zo helemaal alleen voelen.

Hoe troost jij jezelf?

Verdriet en troost horen bij elkaar. Je kunt je verdriet niet zomaar wegduwen. Je hebt behoefte om te huilen, te weeklagen en te schreeuwen. Maar daarna verlangt je hart naar verzachting van de pijn. Troost biedt uiteindelijk een hernieuwde verzoening met het leven. Je zoekt innerlijke rust en troost, maar zijn er dan manieren te vinden waardoor je die troost bij jezelf kunt vinden? 
Eén van die manieren is troost vinden in het Rouwcafé. Het biedt een weg uit de pijn door dit met anderen te delen. We willen hierover ervaringen en gevoelens uitwisselen. 

 

Besloten lotgenotengroep "Als verdriet je raakt"

Als iemand die je lief hebt overlijdt, staat de wereld op zijn kop. Familie, vrienden en buren zijn erg belangrijk in de tijd die volgt. Je zoekt troost bij mensen, die er voor je willen zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Maar niet alleen bij mensen uit je eigen kring kan dat, want juist ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Wie anders snapt beter wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat. (tekst geïnspireerd door Daan Westerink).

De lotgenotengroep van Boek en Troost is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is. Vijf avonden (en bij voldoende belangstelling nog een terugkom-avond) komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers.

De groep is inmiddels gestart. Aanmelden is niet meer mogelijk! In het voorjaar van 2020 start er een nieuwe groep. 

 

 

Workshops/lezingen

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops en lezingen voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 

Lezing Manu Keirse  in Gouda         

Manu Keirse  (5 februari 1946)  is een Vlaams klinisch psycholoog en gespecialiseerd in Rouwverwerking. Hij schreef over dit onderwerp een groot aantal boeken. Een citaat uit een van zijn vele boeken:
"Rouw verwerk je niet, je overleeft  je verdriet en je leeft ermee"

Op verzoek van Boek en Troost gaf hij op Woensdag, 6 november 2019 een lezing over dit onderwerp.  Over de avond en een compacte inhoud van de lezing leest u hier meer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

De geur van een overledene blijft erin bewaard, de beelden waarin de kleding gedragen werd staan op het netvlies gebrand. Het citaat hierboven geeft al aan dat kleding een uitdrukking is van onze persoonlijkheid en dat de kleding van een overleden dierbare een intieme en persoonlijke herinnering vormt. Na het overlijden worstelt menigeen dan ook met de vraag hoe om te gaan met die kleding. Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of juist bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen zijn veel gemaakte keuzes.

Maar door zelf met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend, troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je), een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal, enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Baggerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.                         

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

Ervaringen

  • Door: Op zoek naar handvatten

    Door: Op zoek naar handvatten

    Al voor het overlijden van mijn man hoorde ik over het Rouwcafé. Ondanks ruim acht jaar intensieve mantelzorg kon ik mij nog geen enkele voorstelling maken van het gevoel van het voor altijd kwijt zijn van mijn geliefde. Maar toch was er het besef dat ik dat Rouwcafé wel eens hard nodig zou kunnen hebben. […]Lees meer »
  • ….ik wilde vooral praten

    ….ik wilde vooral praten

    In april 2016 verliest Nico zijn vrouw. Hij beschrijft wat dat verlies met hem doet. Hoe hij de behoefte heeft om te praten over zijn verlies maar het liefst met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.  Lees hoe de contacten met lotgenoten tijdens het Rouwcafé hem helpen door zijn rouwproces te komen. Mei 2016. Het is […]Lees meer »

Huisbezoek

Vind je het (te) moeilijk om een eerste keer naar onze activiteiten te komen dan is het mogelijk om met een van onze vrijwilligers een afspraak te maken voor een huisbezoek. We hopen dat je daarna (samen) naar een van onze activiteiten kunt komen. Is het lastig om te komen omdat je bv niet mobiel bent dan kunnen we gezamenlijk onderzoeken of een aantal bezoeken van een vrijwilliger je kunnen helpen in je rouwproces. Voor langdurige ondersteuning werken we samen met Humanitas “Samen Optrekken” . Je kunt ons hierover  bellen of mailen.