EENS PER MAAND OP WOENSDAG WANDELEN

Een van de vaste activiteiten van Boek en Troost is dat we eens per maand op woensdagochtend samen wandelen. Er wordt in Gouda en/of in de naaste omgeving gewandeld.
De afstanden zijn wisselend, afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers en variëren tussen de 5 en 7 kilometer. We zoeken naar wandelingen waar je in de rust van de natuur kunt lopen, naast elkaar zodat je in gesprek kunt met lotgenoten. Soms kan het ook een stadswandeling zijn.

Vooraf ontmoeten we de deelnemers op een plek waar we koffie/thee drinken voor aanvang. Vanaf dat punt lopen we zo dat we daar ook weer eindigen.

Het tijdstip van verzamelen is om 10 uur, de kosten zijn € 2,= voor de consumptiesAanmelden is noodzakelijk; bij wijzigingen kun je ons tot het moment van vertrek bereiken. Vanuit onze kant informeren wij je tijdig bij een wijziging bijv. in verband met de weersomstandigheden.

 

De wandeling  van Woensdag, 11 oktober voert ons door de uiterwaarden van Moordrecht

Een wandeling door de uiterwaarden van Moordrecht, op verharde ondergrond en met een lengte van Max. 5 km. We verzamelen bij een vrijwilligster thuis voor de koffie/thee, om 10 uur.

Vandaar vertrekken we voor een rondwandeling; dit betekent dat we weer bij het startpunt eindigen. Zij kent de omgeving op haar duimp
je en neemt ons mee, voor een mooie wandelroute, door het groen. Moordrecht is een van de dorpen van de gemeente Zuidplas en ligt aan de Hollandse IJssel.
 
Je kunt je auto of fiets bij haar parkeren, of als je wilt kun je vanaf station Gouda met een vrijwilliger meerijden naar Moordrecht.
Bij je aanmelding kun je opgeven of je opgehaald wilt worden en ontvang je het adres waar we verzamelen.
De kosten zijn €2.- en deze betaal je contant voor aanvang.
 
 

 

 

Verslag van de wandeling van 13 september
Het was weer de 2e woensdag van de maand. Na een hele warme periode, konden we vandaag genieten van flinke wind, prachtige wolkenpartijen en af en toe zon.
We spraken uitbundig, passend bij het weer. Vaak merk je dat je een gesprek met z’n tweeën aangaat, maar dat het niet altijd lukt om het af te ronden. Soms vraagt iets in de natuur de aandacht, of maakt een van de deelnemers de anderen attent op iets. Het maakt eigenlijk niet uit. Aan het einde waren we allemaal ‘uitgelaten’ en content.

We liepen meer dan in aanvang van plan (5 km) en wilden nog wel. Dat bewaren we voor een 
volgende keer. Om dan een keer een boterham mee te nemen en deze wandeling te verlengen. 

 

 

 

Extra wandeling
De reacties op onze wandelingen zijn vaak enthousiast. Lotgenoten vinden het fijn om hun ervaringen met het rouwproces te kunnen toetsen en vinden steun in het uitwisselen van gedachten hoe om te gaan met specifieke situaties of momenten van eenzaamheid.
Onze maandwandeling vindt altijd plaats op de tweede Woensdag van de maand. Voor werkende lotgenoten is er daardoor geen mogelijkheid om deel te nemen. Wij hebben besloten voor deze groep werkenden ook een wandeling te organiseren. Vooralsnog éénmalig en wel op Zaterdag, 21 oktober 2023.

Op die dag lopen we een rondje om de Vogelplas in Haastrecht. We verzamelen om 10 uur op de parkeerplaats van Zwembad De Loete en gaan dan na de koffie op pad langs goed begaanbare paden. De Plas is een verzamelplaats voor vele soorten vogels, eenden en ganzen. Omdat het een waterrijk gebied is biedt ook de flora een grote diversiteit.
Kortom, 2 tot 3 km (met mogelijkheid tot uitbreiding) met mooie uitzichten en veel afwisseling.
Onze enthousiaste vrijwilligers vinden het leuk als je meeloopt. 

 

 

"Ik ervaar toch telkens weer dat tijdens een wandeling, de mooiste gesprekken ontstaan", is de reactie van een van onze deelnemers.

 

 

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!  We vinden het leuk als je meegaat, dus geef je op voor de volgende wandeling. Kun je niet op eigen gelegenheid bij het verzamelpunt komen, dan kun je in veel gevallen opgehaald worden bij het Station Gouda.
Stuur even een mailtje aan
info@boek-en-troost.nl

Ben je verhinderd, maar heb je wel interesse om mee te wandelen? Stuur even een mailtje en wij plaatsen je op de "Wandellijst".

 

 

 

In 2023 wandelen we nog op:   8 november en 13 december

DE FILMCLUB

Eén keer per maand met Lotgenoten naar de film. In overleg met het Filmhuis hebben we de laatste dinsdag van de maand uitgekozen als vast moment voor Boek en Troost.
Het aanvangstijdstip van de film is om 10.00 uur, zodat jullie rond de middag weer thuis zijn.  Na afloop van de film is er gelegenheid om na te blijven en over de inhoud met elkaar van gedachten te wisselen of elkaar te ontmoeten.
We hanteren een vast tarief van € 8,= ongeacht of je donateur bent van het Filmhuis of niet. Boek en Troost huurt het gehele Filmhuis af voor die ochtend waarmee het los komt te staan van donateurschap. Er zijn 70 zitplaatsen  beschikbaar. 

Je meldt je aan voor de film via info@boek-en-troost.nl. Hierna ontvang je een bevestiging en een betaalverzoek. 

Naast het Rouwcafé en de Wandelclub, is dit een van onze vaste maandelijkse activiteiten.

 
 
Op Dinsdagmiddag, 26 september om 13.30 uur (vooralsnog éénmalig) draait specifiek voor Boek en Troost de film: "LES ENFANTS DES AUTRES"
In dit romantische drama raakt lerares Virginie Efira smoorverliefd op Ali maar ook verknocht aan zijn kleine dochtertje. Terwijl ze went aan een goede stiefmoeder te zijn, herontdekt ze ook haar eigen kinderwens. Regisseur Rebecca Zlotowski verwerkte haar eigen ervaringen en verkent de vele verschillende vormen die ouderschap kunnen aannemen.
 
 
 
 
 
 
Op Dinsdagochtend, 31 oktober om 10.00 uur wordt specifiek voor Boek & Troost de film : "IL COLIBRI" gedraaid.
In een gebroken vertelstructuur maken we, enkele decennia en vier generaties omspannend, het leven mee van de respectabele oogarts Marco (Pierfrancesco Favino), al worstelend met het noodlot, te beginnen met een tragisch incident in zijn jeugd waardoor hij nooit samen met zijn grote liefde kon zijn. Een mooi epos over het leven en ouder worden.
We volgen de familie Carrera over een periode van drie generaties, waarin Marco de constante factor is. Het verhaal begint met de zomers aan de Toscaanse kust, waar de jongen opgroeit, verliefd wordt en zijn zus verliest. Later volgen we hem naar Rome en Parijs, waar hij werkt als gespecialiseerde arts en zijn eigen gezin vormt. Het leven kabbelt maar door voor Marco, terwijl hij en de mensen om hem heen best heftige dingen meemaken. Hij lijkt op het eerste gezicht niet aangedaan door het alomtegenwoordige leed, maar na verloop van tijd lijken de ervaringen zich toch te nestelen in de diepe frons die permanent op zijn voorhoofd blijft staan. Of Marco gelukkig is, dat is ons als kijker een raadsel. Hij laat zich in ieder geval niet uit balans brengen door vreugde of verdriet en weet als geen ander zijn evenwicht te vinden in de chaos die het leven heet. 
 
 
 
 

LOTGENOTEN : ALS VERLIES JE RAAKT......

Als iemand die je lief hebt - een partner, een ouder, broer, zus of kind - overlijdt, staat de wereld op zijn kop.
Wat heb je dan nodig? Mensen die er voor je zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Mensen uit de directe omgeving zijn erg belangrijk tijdens het rouwproces.
Maar niet alleen uit eigen kring, ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Want wie anders snapt wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat?

De Lotgenotengroep is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is.
Vijf avonden komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers. Na afloop is er de mogelijkheid tot een terugkom-avond.
De groepsgrootte is minimaal 6 en maximaal 8 personen.
Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mailtje naar: info@boek-en-troost.nl

Na een succesvolle afronding van de eerste Lotgenotengroep in het voorjaar, gaan we in oktober weer van start met een nieuwe groep. Op de maandagavonden, 2, 9, 16, 23 en 30 oktober ben je welkom in het Buurtpunt Zoutman om in besloten kring en onder deskundige leiding van gedachten te wisselen over alles waar jij tegenaan loopt in je rouwproces. 
De datum voor de 6e avond - de terugkom-avond - zal in gezamenlijk overleg worden vastgesteld. 

Wil je toch eerst wat meer informatie of heb je een vraag, schroom dan niet en mail ons (info@boek-en-troost.nl) of bel met 06-17159295. We zullen graag al je vragen beantwoorden.

 

WORKSHOPS / LEZINGEN / CURSUS

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops, lezingen en/of trainingen  voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 

Op Donderdag, 1 juni kwam Lisanne van Sadelhoff, op uitnodiging van Boek en Troost vertellen hoe zij de dood van haar moeder heeft ervaren en hoe zij het rouwproces is doorgekomen. Zij schreef daarover het boek: "Je bent jong en je rouwt wat".

Bent u geinteresseerd in het verloop van de avond? Lees hier dan een kort verslag

Ervaringen

  • Cobi vindt troost in het Rouwcafé

    Coby (71) verloor haar man aan kanker, maar vindt troost in Rouwcafé: ‘Gezellig praten als op verjaardag’Haar man André overleed twee jaar geleden en sindsdien vindt Coby Westerhoff veel troost bij lotgenoten in het Rouwcafé in Gouda: ,,Als je hoort dat iemand een man had die ook niet over zijn ziekte wilde praten, dan merk […]Lees meer »
  • Steun aan het Rouwcafé

    Twee jaar geleden overleed mijn vrouw. Het was middenin de Coronatijd. De predikant die nauw bij de begrafenis betrokken was, maakte mij attent op “Boek en Troost”. Ze was zelf jaren vrijwilliger geweest bij “Boek en Troost”. “Ga er eens kijken, misschien is het iets voor je”. Een half jaar na het overlijden van mijn […]Lees meer »