DE FILMCLUB GAAT WEER VAN START

Het is zover, ook de filmclub mag weer naar het Filmhuis. In overleg met het Filmhuis hebben we de laatste dinsdag van de maand uitgekozen als vast moment voor Boek en Troost.
De films starten om 10.00 uur, zodat jullie rond de middag weer thuis zijn.  Er is weer gelegenheid om even na te blijven om elkaar te spreken of de film na te bespreken.
We hanteren een vast tarief van € 8,= ongeacht of je donateur bent van het Filmhuis of niet. Boek en Troost huurt het gehele Filmhuis af voor die ochtend waarmee het los komt te staan van donateurschap. 

Je meldt je aan voor de film via info@boek-en-troost.nl. Hierna ontvang je een bevestiging en een betaalverzoek. Er zijn nu 15 solo-plaatsen  beschikbaar. Het zijn duo-stoelen, dus als je graag naast iemand in een duo-stoel wilt zitten (dat is weer toegestaan)  dan graag aangeven dan kunnen we meer kijkers toelaten.

Naast  het Rouwcafé en de Wandelclub, zal dit een van onze vaste maandelijkse activiteiten worden.

De eerstvolgende film is op 29 juni a.s. om 10.00 uur 

THE SINGING CLUB 
Het leven van een vrouw van een beroepsmilitair kan zwaar zijn. Gescheiden van geliefden liggen angst en eenzaamheid op de loer en altijd is er de vrees voor die noodlottige klop op de deur.
Kate, de perfecte officiersvrouw, draagt die last echter stoïcijns en met stijl. Om niet bij de pakken neer te zitten, probeert ze een groep vrouwen op de basis te overtuigen om een zangkoor te beginnen. Lisa, rebel en rocker in hart en nieren, is sceptisch over het idee, maar laat zich al snel overtuigen door hun humor en moed.

Met hartstochtelijk gezongen pophits weten Kate, Lisa en de andere koorleden uiteindelijk hun onderlinge verschillen te overwinnen en krijgen ze tot hun grote verrassing de kans om het optreden van hun leven te geven. De feelgood-film van het jaar!

The Singing Club is een komisch drama van regisseur Peter Cattaneo (The Full Monty) over vriendschap, familie en de kracht van muziek. Kristin Scott Thomas speelt de hoofdrol in dit op waarheid gebaseerde verhaal, dat wereldwijd vele andere vrouwen heeft geïnspireerd om samen te zingen.

https://www.youtube.com/watch?v=8ghbjn8jSk8

 

EENS PER MAAND OP WOENSDAG WANDELEN

Een van de vaste activiteiten van Boek en Troost is dat we eens per maand op woensdagochtend samen wandelen. Er wordt in Gouda en/of in de naaste omgeving gewandeld.
De afstanden zijn wisselend, afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers en variëren tussen de 5 en 7 kilometer. We zoeken naar wandelingen waar je in de rust van de natuur kunt lopen, naast elkaar zodat je in gesprek kunt met lotgenoten. Soms kan het ook een stadswandeling zijn.

Vooraf ontmoeten we de deelnemers op een plek waar we koffie/thee drinken voor aanvang. Vanaf dat punt lopen we zo dat we daar ook weer eindigen.

Het tijdstip van verzamelen is vanaf 10 uur, de kosten zijn € 2,= voor de consumpties.  Aanmelden is noodzakelijk; bij wijzigingen kun je ons tot het moment van vertrek bereiken. Vanuit onze kant informeren wij je tijdig bij een wijziging bijv. in verband met de weersomstandigheden.

Op Woensdag, 14 juli, ook weer van 10.00 tot 12.00 uur vindt de eerstvolgende wandeling plaats.

Blijkens de foto's wordt er enthousiast gebruik gemaakt van de mogelijkheid. Er ontstaan regelmatig mooie gesprekken onderling, mede omdat het makkelijker kan zijn om (moeilijke) onderwerpen bespreekbaar te maken. Ook het wisselen van gesprekspartner, op natuurlijke wijze, kan een fijne bijkomstigheid zijn.

De wandeling van 9 juni was een groot succes. We hadden stralend weer. Er waren 9 deelnemers met twee begeleiders. Na de koffie gestart over wandel- en fietspaden dwars door de weilanden. Dan een stukje langs een verharde weg om weer via een fietspad terug te keren naar Boskoop.

 

Reacties van deelnemers tijdens de afgelopen wandelingen:

“ Wandelen brengt stilte in mijn hoofd; het lopen geeft letterlijk beweging in denken en doen; ik heb wel het verlangen, maar in m’n eentje kan ik het toch niet opbrengen.”
 
 

Wandel je mee?
Graag even een mailtje aan
info@boek-en-troost.nl

Ben je verhinderd, maar heb je wel interesse om mee te wandelen?
Op 11 augustus vindt de volgende wandeling plaats.

 

 

 

 

ALS VERLIES JE RAAKT......

Als iemand die je lief hebt overlijdt, staat de wereld op zijn kop.
Wat heb je dan nodig? Mensen die er voor je zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Mensen uit de directe omgeving zijn erg belangrijk tijdens het rouwproces. Maar niet alleen uit eigen kring, ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Want wie anders snapt wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat.
De Lotgenotengroep is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is. Vijf middagen/avonden komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers.
Bij voldoende aanmelding wordt er een groep gestart. 

WORKSHOPS / LEZINGEN / CURSUS

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops, lezingen en/of trainingen  voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 

 

Lezing Tim Overdiek: Hoe gaan mannen (maar ook vrouwen) met verlies en tegenslag om

LEZING GEANNULEERD

Tim Overdiek (1965) is therapeutisch coach en schrijver. In zijn praktijk begeleidt hij vooral mannen met verlies of tegenslag.

In zijn interactieve presentatie op 13 oktober voor zowel mannen als vrouwen, blijft geen onderwerp onbesproken en geen enkele vraag is taboe.

Hoe rouwen mannen om de dood van een geliefde, om een gestrande relatie, om verlies van gezondheid of plotseling ontslag op het werk? Maar ook: Wat kunnen vrouwen hierin leren? Hoe ontmoeten of hoe verliezen vrouwen en mannen elkaar in de aanloop naar of in de periode na een overlijden?

Over het eerste jaar na de dood van zijn echtgenote Jennifer (41) schreef hij het boek "Tranen van Liefde". Op 1 oktober 2019 is "Als de man verliest" verschenen. Samen met co-auteur Wim van Lent behandelt Tim mannelijke thema’s als onmacht, isolement, seksualiteit, suïcide, vaderlijn. In dit boek ook openhartige gesprekken met bekende Nederlandse mannen over hun verliesverhaal, onder wie A.F.Th. van der Heijden, Humberto Tan, Douwe Bob, Ahmed Marcouch, Mano Bouzamour. Beide boeken zullen op de avond van de lezing verkrijgbaar zijn.

Na een driejarige opleiding tot therapeutisch coach gooide hij het roer om en verliet hij na meer dan dertig jaar de journalistiek. 
Voor meer info: www.timoverdiek.nl 

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

De geur van een overledene blijft erin bewaard, de beelden waarin de kleding gedragen werd staan op het netvlies gebrand. Het citaat hierboven geeft al aan dat kleding een uitdrukking is van onze persoonlijkheid en dat de kleding van een overleden dierbare een intieme en persoonlijke herinnering vormt. Na het overlijden worstelt menigeen dan ook met de vraag hoe om te gaan met die kleding. Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of juist bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen zijn veel gemaakte keuzes.

Maar door zelf met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend, troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je), een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal, enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Baggerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.       

Deze workshop kan door families of kleine groepen aangevraagd worden.                

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

Ervaringen

  • Door: Op zoek naar handvatten

    Door: Op zoek naar handvatten

    Al voor het overlijden van mijn man hoorde ik over het Rouwcafé. Ondanks ruim acht jaar intensieve mantelzorg kon ik mij nog geen enkele voorstelling maken van het gevoel van het voor altijd kwijt zijn van mijn geliefde. Maar toch was er het besef dat ik dat Rouwcafé wel eens hard nodig zou kunnen hebben. […]Lees meer »
  • ….ik wilde vooral praten

    ….ik wilde vooral praten

    In april 2016 verliest Nico zijn vrouw. Hij beschrijft wat dat verlies met hem doet. Hoe hij de behoefte heeft om te praten over zijn verlies maar het liefst met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.  Lees hoe de contacten met lotgenoten tijdens het Rouwcafé hem helpen door zijn rouwproces te komen. Mei 2016. Het is […]Lees meer »

Huisbezoek

Vind je het (te) moeilijk om een eerste keer naar onze activiteiten te komen dan is het mogelijk om met een van onze vrijwilligers een afspraak te maken voor een huisbezoek. We hopen dat je daarna (samen) naar een van onze activiteiten kunt komen. Is het lastig om te komen omdat je bv niet mobiel bent dan kunnen we gezamenlijk onderzoeken of een aantal bezoeken van een vrijwilliger je kunnen helpen in je rouwproces. Voor langdurige ondersteuning werken we samen met Humanitas “Samen Optrekken” . Je kunt ons hierover  bellen of mailen.