EENS PER MAAND OP WOENSDAG WANDELEN

Een van de vaste activiteiten van Boek en Troost is dat we eens per maand op woensdagochtend samen wandelen. Er wordt in Gouda en/of in de naaste omgeving gewandeld.
De afstanden zijn wisselend, afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers en variëren tussen de 5 en 7 kilometer. We zoeken naar wandelingen waar je in de rust van de natuur kunt lopen, naast elkaar zodat je in gesprek kunt met lotgenoten. Soms kan het ook een stadswandeling zijn.

Vooraf ontmoeten we de deelnemers op een plek waar we koffie/thee drinken voor aanvang. Vanaf dat punt lopen we zo dat we daar ook weer eindigen.

Het tijdstip van verzamelen is om 10 uur, de kosten zijn € 2,= voor de consumptiesAanmelden is noodzakelijk; bij wijzigingen kun je ons tot het moment van vertrek bereiken. Vanuit onze kant informeren wij je tijdig bij een wijziging bijv. in verband met de weersomstandigheden.

Wandelen is een fijne manier van bewegen, zowel voor de benen als mentaal: frisse lucht,  flora en fauna en lotgenoten in de nabijheid.  In gesprek met elkaar en/of oog voor de schoonheid van de natuur, kan een stukje oplopen met een lotgenoot je de mogelijkheid geven om ervaringen en de rouwbeleving met elkaar te delen.

 

Op Woensdag, 12 Juni wandelen we door de Reeuwijkse polders

Ontdek de polders van Reeuwijk met de wandelroute Rondje Oukoop. Een wandeling langs de Oukoopse molen en de put van Kruijt. De wandeling loopt over een oude kade, door groen grasland en over de Prinsendijk langs de rivier de Enkele Wiericke. Het is een mooie en gevarieerde wandeling. Onderweg lopen wij langs de natuurboerderij Hoeve Stein, een boerenbedrijf dat nauw samenwerkt met Staatsbosbeheer. De route loopt door grasland, heeft klimhekken en is daardoor niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking.

De afstand van de wandeling is 3,5 kilometer, maar kan, indien gewenst, nog worden uitgebreid.

 

 

 

 

Ervaringen met een wandeling 

We liepen vandaag met vijf lotgenoten. Het was prima wandelweer, qua temperatuur. Het was een afwisselende route door diverse wijken van Gouda. We zochten de minst drukke weggetjes op, daar waar mogelijk. Namen een korte tussenstop in een mooi stukje groen met twee bankjes in Goverwelle. Keken bij het Sluisje langs de IJsseldijk naar het doorlaten van een boot. Uiteindelijk belandden we om 11.30 uur bij "Herfst" voor koffie/thee met wat lekkers.
Het was een goede ochtend met steeds wisselende gesprekspartners, waarbij een ieder het naar de zin had.

 

"Ik ervaar toch telkens weer dat tijdens een wandeling, de mooiste gesprekken ontstaan", is de reactie van een van onze deelnemers.

 

 

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!  We vinden het leuk als je meegaat, dus geef je op voor de volgende wandeling. Kun je niet op eigen gelegenheid bij het verzamelpunt komen, dan kun je in veel gevallen opgehaald worden bij het Station Gouda.
Stuur even een mailtje aan
info@boek-en-troost.nl

Ben je verhinderd, maar heb je wel interesse om mee te wandelen? Stuur even een mailtje en wij plaatsen je op de "Wandellijst".

 

 

 

 

DE FILMCLUB

Eén keer per maand met Lotgenoten naar de film. In overleg met het Filmhuis hebben we de laatste dinsdag van de maand uitgekozen als vast moment voor Boek en Troost.
Het aanvangstijdstip van de film is om 10.00 uur, zodat jullie rond de middag weer thuis zijn.  Na afloop van de film is er gelegenheid om na te blijven en over de inhoud met elkaar van gedachten te wisselen of elkaar te ontmoeten.
We hanteren een vast tarief van € 8,50 ongeacht of je donateur bent van het Filmhuis of niet. Boek en Troost huurt het gehele Filmhuis af voor die ochtend waarmee het los komt te staan van donateurschap. Er zijn 70 zitplaatsen  beschikbaar. 

Je meldt je aan voor de film via info@boek-en-troost.nl. Hierna ontvang je een bevestiging en een betaalverzoek. 

Naast het Rouwcafé en de Wandelclub, is dit een van onze vaste maandelijkse activiteiten.

 
Op Dinsdag, 25 Juni kun je de inspirerende film RADICAL bekijken in het Filmhuis

Radical is een film die zich afspeelt in Matamoros, een Mexicaanse grensstad die wordt geplaagd door verwaarlozing, corruptie en geweld. De film volgt een gefrustreerde leraar, gespeeld door Eugenio Derbez, die een radicale nieuwe methode probeert om door de apathie van zijn studenten heen te breken en hun nieuwsgierigheid, potentieel en misschien zelfs hun genialiteit te ontsluiten. 

In de openingsscène van Radical zien we dat het onderwijs in Matamoros weinig voorstelt. Er ontbreken moderne digitale onderwijsmiddelen, leraren geven les met harde hand en er wordt gesjoemeld met eindtoetsen. Ongeveer de helft van de leerlingen verlaat het onderwijs na de basisschool. Maar dan komt idealistische leraar Sergio op het toneel. Hij introduceert een onorthodoxe manier van lesgeven, waarbij hij zijn pupillen eerst ontregelt en vervolgens enthousiasmeert. Sergio ontdekt enkele talenten in zijn klas, waaronder een geboren clown, een filosoof in de dop en een aspirant-astronaut. De film laat zien dat jonge kinderen in de Mexicaanse grensstreek niet mogen dromen, maar er gloort hoop aan de horizon. 

Kortom, Radical is een inspirerend drama dat de moedige inspanningen van een leraar belicht om verandering te brengen in een verwaarloosd schoolsysteem en de potentie van zijn leerlingen te ontsluiten. Een film die hoop biedt en gebaseerd is op echte gebeurtenissen.

 
 

LOTGENOTEN : ALS VERLIES JE RAAKT......

Als iemand die je lief hebt - een partner, een ouder, broer, zus of kind - overlijdt, staat de wereld op zijn kop.
Wat heb je dan nodig? Mensen die er voor je zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Mensen uit de directe omgeving zijn erg belangrijk tijdens het rouwproces.
Maar niet alleen uit eigen kring, ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Want wie anders snapt wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat?

De Lotgenotengroep is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is.
Vijf avonden komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers. Na afloop is er de mogelijkheid tot een terugkom-avond.
De groepsgrootte is minimaal 5 en maximaal 8 personen.
Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mailtje naar: info@boek-en-troost.nl

In Oktober starten we op de Maandagavond in het Buurtpunt te Gouda, weer een Lotgenotengroep. Het aanvangstijdstip is om 19.30 uur. De exacte data worden nog bekend gemaakt, maar je kunt je nu vast aanmelden of meer informatie aanvragen via het bovenstaande emailadres.

 

WORKSHOPS / LEZINGEN / CURSUS

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops, lezingen en/of trainingen  voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 

Ervaringen

  • Cobi vindt troost in het Rouwcafé

    Coby (71) verloor haar man aan kanker, maar vindt troost in Rouwcafé: ‘Gezellig praten als op verjaardag’Haar man André overleed twee jaar geleden en sindsdien vindt Coby Westerhoff veel troost bij lotgenoten in het Rouwcafé in Gouda: ,,Als je hoort dat iemand een man had die ook niet over zijn ziekte wilde praten, dan merk […]Lees meer »
  • Steun aan het Rouwcafé

    Twee jaar geleden overleed mijn vrouw. Het was middenin de Coronatijd. De predikant die nauw bij de begrafenis betrokken was, maakte mij attent op “Boek en Troost”. Ze was zelf jaren vrijwilliger geweest bij “Boek en Troost”. “Ga er eens kijken, misschien is het iets voor je”. Een half jaar na het overlijden van mijn […]Lees meer »