DE FILMCLUB

Eén keer per maand met Lotgenoten naar de film. In overleg met het Filmhuis hebben we de laatste dinsdag van de maand uitgekozen als vast moment voor Boek en Troost.
De films starten om 10.00 uur, zodat jullie rond de middag weer thuis zijn.  Er is gelegenheid om even na te blijven om elkaar te spreken of de film na te bespreken.
We hanteren een vast tarief van € 8,= ongeacht of je donateur bent van het Filmhuis of niet. Boek en Troost huurt het gehele Filmhuis af voor die ochtend waarmee het los komt te staan van donateurschap. 

Je meldt je aan voor de film via info@boek-en-troost.nl. Hierna ontvang je een bevestiging en een betaalverzoek. Er zijn nu 15 solo-plaatsen  beschikbaar. Het zijn duo-stoelen, dus als je graag naast iemand in een duo-stoel wilt zitten (dat is weer toegestaan)  dan graag aangeven dan kunnen we meer kijkers toelaten.

Naast  het Rouwcafé en de Wandelclub, is dit een van onze vaste maandelijkse activiteiten.

De eerstvolgende film is op 28 september a.s. om 10.00 uur 

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. 
De briljante vertolking van Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs, The Two  Popes) laat je geen moment los. Olivia Colman als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd. 

 

 

Op 26 oktober, 30 november en 28 december ben je wederom welkom om samen een film te bekijken en eventueel na te praten over de inhoud. 

 

EENS PER MAAND OP WOENSDAG WANDELEN

 

 

Een van de vaste activiteiten van Boek en Troost is dat we eens per maand op woensdagochtend samen wandelen. Er wordt in Gouda en/of in de naaste omgeving gewandeld.
De afstanden zijn wisselend, afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers en variëren tussen de 5 en 7 kilometer. We zoeken naar wandelingen waar je in de rust van de natuur kunt lopen, naast elkaar zodat je in gesprek kunt met lotgenoten. Soms kan het ook een stadswandeling zijn.

Vooraf ontmoeten we de deelnemers op een plek waar we koffie/thee drinken voor aanvang. Vanaf dat punt lopen we zo dat we daar ook weer eindigen.

Het tijdstip van verzamelen is om 10 uur, de kosten zijn € 2,= voor de consumpties.  Aanmelden is noodzakelijk; bij wijzigingen kun je ons tot het moment van vertrek bereiken. Vanuit onze kant informeren wij je tijdig bij een wijziging bijv. in verband met de weersomstandigheden.

Op Woensdag, 13 oktober, ook weer van 10.00 tot 12.30 uur vindt de eerstvolgende wandeling plaats. 
We gaan naar de Goudse Hout om er de verharde en minder verharde paden te verkennen. Geniet van de weidse uitzichten en de typische doorkijkjes. De wandeling is 6 km lang.
Trek stevige schoenen aan en wandel gezellig mee!

 

Blijkens de foto's wordt er enthousiast gebruik gemaakt van de mogelijkheid. Er ontstaan regelmatig mooie gesprekken onderling, mede omdat het makkelijker kan zijn om (moeilijke) onderwerpen bespreekbaar te maken. Ook het wisselen van gesprekspartner, op natuurlijke wijze, kan een fijne bijkomstigheid zijn.

Op 11 augustus werd er ruim 7 kilometer gewandeld.  Met 10 lotgenoten en 3 vrijwilligers was het een echte uitwaai-wandeling langs de Reeuwijkse Hout.  De tweetallen wisselden regelmatig, onderling werd informatie uitgewisseld over het Rouwcafe en de film mogelijkheid; lief en leed werd gedeeld. Eens te meer is gebleken dat wandelen hiervoor een uitnodigende vorm is.

Reacties van deelnemers tijdens de afgelopen wandelingen:

“ Wandelen brengt stilte in mijn hoofd; het lopen geeft letterlijk beweging in denken en doen; ik heb wel het verlangen, maar in m’n eentje kan ik het toch niet opbrengen.”
 
 

Wandel je mee?
Graag even een mailtje aan
info@boek-en-troost.nl

Ben je verhinderd, maar heb je wel interesse om mee te wandelen?

Op 10 november en 8 december kun je weer meewandelen.

 

 

 

 

 

 

ALS VERLIES JE RAAKT......

Als iemand die je lief hebt overlijdt, staat de wereld op zijn kop.
Wat heb je dan nodig? Mensen die er voor je zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Mensen uit de directe omgeving zijn erg belangrijk tijdens het rouwproces. Maar niet alleen uit eigen kring, ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Want wie anders snapt wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat?
De Lotgenotengroep is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is. Vijf middagen/avonden komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers.

 

Bij voldoende aanmeldingen start er Woensdagavond, 13 oktober 2021 weer een groep.
De deelnemers gaan in vijf achtereenvolgende weken met elkaar in gesprek over hun ervaringen, verdriet en vragen waar ze tegenaan lopen, zoals:
-  hoe richt ik mijn leven nu in?
-  waar vind ik mensen om over mijn situatie te praten en 
-  hoe geef ik opnieuw zin aan mijn leven.

De bijeenkomsten vinden telkens  op Woensdagavond plaats op 13, 20 en 27 oktober en op 3 en 10 november, aanvang: 19.30 uur.
Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Boek en Troost: info@boek-en-troost.nl 

 

 

 

 

WORKSHOPS / LEZINGEN / CURSUS

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops, lezingen en/of trainingen  voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 
 

Lezing Tim Overdiek: Hoe gaan mannen (maar ook vrouwen) met verlies en tegenslag om

LEZING GEANNULEERD

Tim Overdiek (1965) is therapeutisch coach en schrijver. In zijn praktijk begeleidt hij vooral mannen met verlies of tegenslag.

In zijn interactieve presentatie op 13 oktober voor zowel mannen als vrouwen, blijft geen onderwerp onbesproken en geen enkele vraag is taboe.

Hoe rouwen mannen om de dood van een geliefde, om een gestrande relatie, om verlies van gezondheid of plotseling ontslag op het werk? Maar ook: Wat kunnen vrouwen hierin leren? Hoe ontmoeten of hoe verliezen vrouwen en mannen elkaar in de aanloop naar of in de periode na een overlijden?

Over het eerste jaar na de dood van zijn echtgenote Jennifer (41) schreef hij het boek "Tranen van Liefde". Op 1 oktober 2019 is "Als de man verliest" verschenen. Samen met co-auteur Wim van Lent behandelt Tim mannelijke thema’s als onmacht, isolement, seksualiteit, suïcide, vaderlijn. In dit boek ook openhartige gesprekken met bekende Nederlandse mannen over hun verliesverhaal, onder wie A.F.Th. van der Heijden, Humberto Tan, Douwe Bob, Ahmed Marcouch, Mano Bouzamour. Beide boeken zullen op de avond van de lezing verkrijgbaar zijn.

Na een driejarige opleiding tot therapeutisch coach gooide hij het roer om en verliet hij na meer dan dertig jaar de journalistiek. 
Voor meer info: www.timoverdiek.nl 

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

De geur van een overledene blijft erin bewaard, de beelden waarin de kleding gedragen werd staan op het netvlies gebrand. Het citaat hierboven geeft al aan dat kleding een uitdrukking is van onze persoonlijkheid en dat de kleding van een overleden dierbare een intieme en persoonlijke herinnering vormt. Na het overlijden worstelt menigeen dan ook met de vraag hoe om te gaan met die kleding. Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of juist bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen zijn veel gemaakte keuzes.

Maar door zelf met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend, troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je), een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal, enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Baggerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.       

Deze workshop kan door families of kleine groepen aangevraagd worden.                

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

Ervaringen

  • Verder zonder afscheid……

    Verder zonder afscheid……

    Toen mijn vrouw bijna vier jaar geleden door een hersenbloeding in coma raakte en elf dagen later overleed bleef ons gezin als verdoofd achter. Doordat ze zo snel in coma raakte hadden we geen afscheid kunnen nemen en ik vroeg mij vertwijfeld af hoe ik verder moest. Ik vond professionele hulp bij een rouwcoach, een […]Lees meer »
  • Door: Op zoek naar handvatten

    Door: Op zoek naar handvatten

    Al voor het overlijden van mijn man hoorde ik over het Rouwcafé. Ondanks ruim acht jaar intensieve mantelzorg kon ik mij nog geen enkele voorstelling maken van het gevoel van het voor altijd kwijt zijn van mijn geliefde. Maar toch was er het besef dat ik dat Rouwcafé wel eens hard nodig zou kunnen hebben. […]Lees meer »

Huisbezoek

Vind je het (te) moeilijk om een eerste keer naar onze activiteiten te komen dan is het mogelijk om met een van onze vrijwilligers een afspraak te maken voor een huisbezoek. We hopen dat je daarna (samen) naar een van onze activiteiten kunt komen. Is het lastig om te komen omdat je bv niet mobiel bent dan kunnen we gezamenlijk onderzoeken of een aantal bezoeken van een vrijwilliger je kunnen helpen in je rouwproces. Voor langdurige ondersteuning werken we samen met Humanitas “Samen Optrekken” . Je kunt ons hierover  bellen of mailen.