DE FILMCLUB

Eén keer per maand met Lotgenoten naar de film. In overleg met het Filmhuis hebben we de laatste dinsdag van de maand uitgekozen als vast moment voor Boek en Troost.
De films starten om 10.00 uur, zodat jullie rond de middag weer thuis zijn.  Er is gelegenheid om even na te blijven om elkaar te spreken of de film na te bespreken.
We hanteren een vast tarief van € 8,= ongeacht of je donateur bent van het Filmhuis of niet. Boek en Troost huurt het gehele Filmhuis af voor die ochtend waarmee het los komt te staan van donateurschap. Er zijn 70 zitplaatsen  beschikbaar. 

Je meldt je aan voor de film via info@boek-en-troost.nl. Hierna ontvang je een bevestiging en een betaalverzoek. 

Naast het Rouwcafé en de Wandelclub, is dit een van onze vaste maandelijkse activiteiten.

 

LET OP: Er vindt een wijziging plaats van de dag waarop de film getoond wordt in het Filmhuis:
Niet op dinsdag, 28 maar op Woensdag, 29 juni is het Filmhuis voor Boek en Troost geopend!

Op Woensdag, 29 juni bezoeken we de film: MOTHERING SUNDAY

Mothering Sunday is een intrigerend en eigentijds Brits drama rond Jane Fairchild, het dienstmeisje van een aristocratische familie, dat zich tot gelauwerd schrijfster ontwikkelt. Regisseur Eva Husson maakte een oogstrelende verfilming van de succesvolle roman van Graham Swift. Met Odessa Young als Jane, en daarnaast Olivia Colman (The Father), Colin Firth (Supernova) en Josh O'Connor (The Crown).
Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Dit is de dag waarop al het huispersoneel vrij krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild (Odessa Young) is het dienstmeisje van de gegoede familie Nivens (Colin Firth, Olivia Colman). De Nivens gaan die dag traditiegetrouw lunchen met de Sheringhams. Jane heeft zelf geen familie meer. Zij gebruikt de vrije dag om in het geheim haar minnaar Paul (Josh O'Connor) te ontmoeten. Hij is de zoon van de Sheringhams. De dag neemt een dramatische wending, maar Jane zal haar ervaringen gebruiken om uit te groeien tot een gevierd schrijfster.
Mothering Sunday werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes. De film vertelt meer dan je ziet en vangt de emotie in magistrale beelden. Met een bijrol van Glenda Jackson.
 

 

 

Het kantoor van het Filmhuis wordt op dinsdag, 26 en woensdag, 27 juli verbouwd. Wij kunnen er dus niet terecht op onze gebruikelijke dinsdag. Vandaar ook dat onze eerstvolgende film vertoond gaat worden op : Maandag, 25 juli 2022.

Op die dag gaan we "TO OLIVIA" bekijken.

In het jaar 1962 hebben de excentrieke auteur Roald Dahl en zijn vrouw, de Hollywoodactrice Patricia Neal, zich op het Engelse platteland teruggetrokken. Terwijl Dahl met zijn kinderverhalen worstelt, maakt Neal zich op om in 'Hud' te acteren, een rol die haar uiteindelijk een Oscar zal opleveren. Maar het noodlot slaat toe voor de geliefden. Hun dochtertje Olivia komt te overlijden. 
Met onder meer: Hugh BonnevilleKeeley Hawes en Sam Heughan

 

Reserveer de volgende data voor 2022: 
30 augustus

 

EENS PER MAAND OP WOENSDAG WANDELEN

Een van de vaste activiteiten van Boek en Troost is dat we eens per maand op woensdagochtend samen wandelen. Er wordt in Gouda en/of in de naaste omgeving gewandeld.
De afstanden zijn wisselend, afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers en variëren tussen de 5 en 7 kilometer. We zoeken naar wandelingen waar je in de rust van de natuur kunt lopen, naast elkaar zodat je in gesprek kunt met lotgenoten. Soms kan het ook een stadswandeling zijn.

Vooraf ontmoeten we de deelnemers op een plek waar we koffie/thee drinken voor aanvang. Vanaf dat punt lopen we zo dat we daar ook weer eindigen.

Het tijdstip van verzamelen is om 10 uur, de kosten zijn € 2,= voor de consumptiesAanmelden is noodzakelijk; bij wijzigingen kun je ons tot het moment van vertrek bereiken. Vanuit onze kant informeren wij je tijdig bij een wijziging bijv. in verband met de weersomstandigheden.

 

De eerstvolgende wandeling vindt plaats op: Woensdag, 13 juli.

We lopen een deel van de Tempelroute.
De wandeling voert over de Ringdijk langs polder Tempel en gaat vervolgens langs de houtakkers van Boskoop. Deze werden aangelegd aan de wes-t of zuidzijde van de kwekerij om de jonge bomen te beschermen tegen de wind. Omdat het vervoer van planten over water plaatsvond, werd naast de kavelsloot een binnensloot gegraven waardoor de akkers tussen twee sloten kwamen te liggen.

We starten deze keer bij een van de lotgenoten thuis, in Tempel en drinken daar koffie met wat lekkers voor vertrek en na afloop biedt onze gastheer een frisdrank aan.

Als je je aanmeldt krijg je het adres waar je met de fiets of auto (6 km vanaf Gouda en dat heen én terug) naar toe moet, of je rijdt met een van de 2 vrijwilligers mee vanaf Gouda station. Er kan geparkeerd worden op het erf bij de woning.

 

 

HET STRUINPAD LANGS DE IJSSEL: Verslag van de wandeling van 8 JUNI jl.:

“Het was eenvoudigweg heel gezellig” was de afscheidsgroet van een van de deelnemers.

Ze stonden al klaar bij de Chocoladefabriek, een klein groepje dames dat zin had in een gezamenlijke wandeling. Regenkleding, paraplu’s alles bij de hand voor de voorspelde regen.

Als we net in het Houtmanplantsoen lopen komt er een man op een drafje achter ons aan. “Jullie zijn van Boek en Troost?” Hij wil ook graag aansluiten. Van harte welkom! Op naar de muziektent in het plantsoen waar we onze koffie en thee (en die heerlijk zoete koek) kunnen nuttigen. De jassen gaan uit, de zon komt er door. Op naar het struinpad, dat de meesten niet kennen. Eenmaal op het Veenweidepad kunnen we rustig naast elkaar lopen. In kleine groepjes worden verhalen gedeeld, over vorige wandelingen, persoonlijke verhalen, de teken (struinpad). We stappen goed door, de achillespees van een van de deelnemers gaat steeds soepeler.  Na ruim een uur lopen komen we weer in de buurt van de Chocoladefabriek en dan kondigen de eerste druppels zich aan.
Net op tijd terug!

 
 
Er wordt steeds meer enthousiast gebruik gemaakt van de mogelijkheid om samen te wandelen, zeker nu het weer beter wordt en de natuur weer ontluikt. Er ontstaan mooie gesprekken onderling, mede omdat het makkelijker kan zijn om (moeilijke) onderwerpen bespreekbaar te maken. Ook het wisselen van gesprekspartner, op natuurlijke wijze, kan een fijne bijkomstigheid zijn.

Reacties van deelnemers tijdens de afgelopen wandelingen:

“ Wandelen brengt stilte in mijn hoofd; het lopen geeft letterlijk beweging in denken en doen; ik heb wel het verlangen, maar in m’n eentje kan ik het toch niet opbrengen.”
 
 

Wandel je mee?
Graag even een mailtje aan
info@boek-en-troost.nl

Ben je verhinderd, maar heb je wel interesse om mee te wandelen? Stuur even een mailtje en wij plaatsen je op de "Wandellijst".

 

 

 

In 2022 wandelen we op:  10 augustus / 14 september

ALS VERLIES JE RAAKT......

Als iemand die je lief hebt overlijdt, staat de wereld op zijn kop.
Wat heb je dan nodig? Mensen die er voor je zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Mensen uit de directe omgeving zijn erg belangrijk tijdens het rouwproces. Maar niet alleen uit eigen kring, ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Want wie anders snapt wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat?
De Lotgenotengroep is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is. Vijf middagen/avonden komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers.

WORKSHOPS / LEZINGEN / CURSUS

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops, lezingen en/of trainingen  voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 
 

Verslag lezing Tim Overdiek 4 november jl.

 

Tim Overdiek (1965) is therapeutisch coach en schrijver. Op 4 november jl. gaf hij een lezing voor belangstellenden in Gouda. Onderstaand volgt een kort verslag van de avond:
De avond startte om 19.30 uur met 35 aanwezigen. Tim had aangegeven dat hij de voorkeur gaf aan een niet-formele opstelling van stoelen en tafels zodat hij met de aanwezigen in gesprek kon gaan.

Hij begon zijn verhaal dan ook met een vraag aan de 8 mannen in de zaal: “wie van jullie is gestuurd?” Niemand van de aanwezige mannen gaf aan dat hij gestuurd was. De aanwezigen werden uitgenodigd om een persoonlijk doel voor de avond te stellen en een man in gedachten te nemen die centraal in hun gedachten zou staan. Gedurende zijn verhaal – waarbij hij zijn eigen verlies en de begeleiding van een aantal cliënten als voorbeeld stelde – nam hij steeds de tijd om met de aanwezigen in gesprek te gaan. In zijn verhaal ging Tim in op het verschil tussen mannen en vrouwen bij verliesverwerking. Zijn ervaring is dat mannen vaak anders met verlies omgaan dan vrouwen. Zij zijn minder geneigd om over hun verlies te praten of om hulp te vragen. Mannen vinden het vaak frustrerend om de controle te verliezen en hebben de behoefte om direct naar een oplossing te zoeken.

De vijf aandachtspunten bij mannen met rouw die hij noemde zijn:

1  controle; het niet kunnen fiksen.
    Man denkt, vertrouwt niet wat er in zijn lijf gaat gebeuren.
    Vrouw heeft  meer woorden tot haar beschikking. Vrouw kan beter blijven
    bij het even niet weten.
2  onmacht; niet kunnen verduren.
3  vluchtgedrag; van onmacht naar almacht.
    De pijn niet willen voelen, destructief, compensatiegedrag. Boosheid.
4  isolement; geen hulp durven vragen, depressie.
5  intimiteit; eerst seks dan voelen, manier om bij het gevoel te komen, verdoving.
    Vrouw wil eerst intimiteit dan seks. Beiden verlangen naar genegenheid en aanraking.

In het algemeen geldt:

 • Zonder humor redt je het niet!!
 • Ieder heeft zijn eigen manier en tempo.
 • Er is een verlieskant en een herstelkant, deze willen afgewisseld worden.
 • Van belang is elkaar proberen te begrijpen er voor elkaar te zijn en naar elkaar te luisteren.
 • De vrouw wil vaak praten en doorleven en de man gaat vaak werken, klussen, drinken of zoekt seks.
 • Er is een verschil tussen bagatelliseren en relativeren.
 • Laat jezelf zien dan zal de ander zich tonen.

Zijn verhaal was boeiend, soms grappig en voor de aanwezigen herkenbaar en lokte ook veel reacties uit. Het waren vooral de aanwezige mannen die met Tim in gesprek gingen, maar ook de vrouwen gaven veel respons op het verhaal. Een mooie toevoeging door Tim en ook door de aanwezige verliescoaches, was dat werd aangedrongen op het tijdig inschakelen van hulp als de rouw te zwaar wordt. Ook werd gewezen op de mogelijkheid van de telefonische hulplijn 113.

Na afloop van de lezing en tijdens de pauze nam Tim ruimschoots de tijd om vragen te beantwoorden en in gesprek te gaan. Daar was duidelijk veel behoefte aan.

 

 

Voor meer info: www.timoverdiek.nl 

 

 

 

 

 

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

De geur van een overledene blijft erin bewaard, de beelden waarin de kleding gedragen werd staan op het netvlies gebrand. Het citaat hierboven geeft al aan dat kleding een uitdrukking is van onze persoonlijkheid en dat de kleding van een overleden dierbare een intieme en persoonlijke herinnering vormt. Na het overlijden worstelt menigeen dan ook met de vraag hoe om te gaan met die kleding. Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of juist bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen zijn veel gemaakte keuzes.

Maar door zelf met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend, troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je), een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal, enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Baggerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.       

Deze workshop kan door families of kleine groepen aangevraagd worden.                

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

Ervaringen

 • Verder zonder afscheid……

  Toen mijn vrouw bijna vier jaar geleden door een hersenbloeding in coma raakte en elf dagen later overleed bleef ons gezin als verdoofd achter. Doordat ze zo snel in coma raakte hadden we geen afscheid kunnen nemen en ik vroeg mij vertwijfeld af hoe ik verder moest. Ik vond professionele hulp bij een rouwcoach, een […]Lees meer »
 • Door: Op zoek naar handvatten

  Al voor het overlijden van mijn man hoorde ik over het Rouwcafé. Ondanks ruim acht jaar intensieve mantelzorg kon ik mij nog geen enkele voorstelling maken van het gevoel van het voor altijd kwijt zijn van mijn geliefde. Maar toch was er het besef dat ik dat Rouwcafé wel eens hard nodig zou kunnen hebben. […]Lees meer »

Huisbezoek

Vind je het (te) moeilijk om een eerste keer naar onze activiteiten te komen dan is het mogelijk om met een van onze vrijwilligers een afspraak te maken voor een huisbezoek. We hopen dat je daarna (samen) naar een van onze activiteiten kunt komen. Is het lastig om te komen omdat je bv niet mobiel bent dan kunnen we gezamenlijk onderzoeken of een aantal bezoeken van een vrijwilliger je kunnen helpen in je rouwproces. Voor langdurige ondersteuning werken we samen met Humanitas “Samen Optrekken” . Je kunt ons hierover  bellen of mailen.