EENS PER MAAND OP WOENSDAG WANDELEN

Een van de vaste activiteiten van Boek en Troost is dat we eens per maand op woensdagochtend samen wandelen. Er wordt in Gouda en/of in de naaste omgeving gewandeld.
De afstanden zijn wisselend, afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers en variëren tussen de 5 en 7 kilometer. We zoeken naar wandelingen waar je in de rust van de natuur kunt lopen, naast elkaar zodat je in gesprek kunt met lotgenoten. Soms kan het ook een stadswandeling zijn.

Vooraf ontmoeten we de deelnemers op een plek waar we koffie/thee drinken voor aanvang. Vanaf dat punt lopen we zo dat we daar ook weer eindigen.

Het tijdstip van verzamelen is om 10 uur, de kosten zijn € 2,= voor de consumptiesAanmelden is noodzakelijk; bij wijzigingen kun je ons tot het moment van vertrek bereiken. Vanuit onze kant informeren wij je tijdig bij een wijziging bijv. in verband met de weersomstandigheden.

 

De eerstvolgende wandeling vindt plaats op: Woensdag, 14 juni 2023 

Het mooie weer is aangebroken, de zomer is in aantocht. Een prima aanleiding om je op te geven voor onze eerstvoglende wandeling. We lopen gezamenlijk via het Steinse Groen naar wandelpad de Steinse Tiendweg. In alle rust en stilte over weilanden door een oer Hollands polderlandschap naar Boerderij de Twee Hoeven, waar onder andere kaas en zuivel te koop is in de boerderijwinkel. Via het IJsselpad gaan we weer terug naar Gouda en eindigen we weer bij Sporthal De Zebra.
De looptijd van de wandeling is ongeveer 1 uur en 40 minuten.

Het wandelen over de Steinse Tiendweg gaat over ongelijk terrein en onderweg klimmen we over vier hekken. Dus vergeet niet om stevige schoenen aan te trekken! Ben je minder goed ter been, dan is deze wandeling misschien niet zo'n goed idee.

 

 

Wandelen door de Hooge Boezem : Verslag van de wandeling van woensdag, 12 april 2023

Het weer is onvoorspelbaar, gelukkig maar, want het viel echt mee vanochtend.
Toen we onderweg waren trok de hemel open, ‘de eerste blauwe rokjes konden geknipt worden’ en de zon kwam tevoorschijn.
Dus koffie voor aanvang en daarna in de benen. Het was lekker rustig (en lekker drassig) maar de drie avonturiers lieten zich niet tegenhouden om te genieten van de geluiden en beelden van de broedkolonie met visdiefjes en kokmeeuwen. Ze broeden op de kleine eilandjes midden in het water. Ook zie je er veel ganzen. En we tikten fazanten, kieviten en grutto’s af. De Hooge Boezem heeft zich ontwikkeld tot een mekka voor watervogels.

Zodra je het verharde pad verlaat zijn waterdichte hoge schoenen noodzakelijk, maar mét banjer je gewoon lekker door bagger en ganzenpoep.

We stonden regelmatig stil om onze verhalen met betrekking tot het verlies van de naasten te delen, weetjes over de natuur uit te wisselen en onze verwondering over de schoonheid ervan te benoemen.
We liepen 5,5 km en dronken voor vertrek naar Gouda nog een bakje koffie. We waren allen blij met deze fijne ochtend.
 

 

 

Wandel je mee?
Graag even een mailtje aan
info@boek-en-troost.nl

Ben je verhinderd, maar heb je wel interesse om mee te wandelen? Stuur even een mailtje en wij plaatsen je op de "Wandellijst".

 

 

 

In 2023 wandelen we nog op:  12 juli / 9 augustus / 13 september

DE FILMCLUB

Eén keer per maand met Lotgenoten naar de film. In overleg met het Filmhuis hebben we de laatste dinsdag van de maand uitgekozen als vast moment voor Boek en Troost.
De films starten om 10.00 uur, zodat jullie rond de middag weer thuis zijn.  Er is gelegenheid om even na te blijven om elkaar te spreken of de film na te bespreken.We hanteren een vast tarief van € 8,= ongeacht of je donateur bent van het Filmhuis of niet. Boek en Troost huurt het gehele Filmhuis af voor die ochtend waarmee het los komt te staan van donateurschap. Er zijn 70 zitplaatsen  beschikbaar. 

Je meldt je aan voor de film via info@boek-en-troost.nl. Hierna ontvang je een bevestiging en een betaalverzoek. 

Naast het Rouwcafé en de Wandelclub, is dit een van onze vaste maandelijkse activiteiten.

 

Op Dinsdag, 30 mei draait "Return to dust" in het Filmhuis

Return to Dust begint met een zacht gedwongen huwelijk tussen Ma Youtie en Cao Guiying. Ma is een eenvoudige boer die dag en nacht moet werken om zijn land te onderhouden, Cao is als kind zwaar gepest, worstelt met incontinentie en kan geen kinderen krijgen. Beide families zien de perfecte match tussen de twee verloren schapen. Ma en Cao gaan berustend het huwelijk aan. Wat moet, dat moet. Aarzelend en ongemakkelijk probeert het ongewone koppel er iets van te maken.
Naarmate de tijd verstrijkt groeit wederzijdse waardering, respect en liefde en bloeit een onwaarschijnlijke romance op. Regisseur Ruijun Li neemt de tijd om de pieken en dalen in de relatie te tonen, met scènes die tegelijkertijd het hardvochtige boerenbestaan moeten verbeelden. Ma en Cao leven van koeien, kippen en varkens. Ze verbouwen het land, vervoeren karrenvrachten tarwe en moeten voor zichzelf blijven zorgen.
 
 
 
 
 
 

Op Dinsdag, 27 juni draait het Filmhuis speciaal voor ons: "The Quiet Girl"

The Quiet Girl is een prachtig ingetogen en aangrijpend verhaal over een 10-jarig meisje, Cait, afkomstig uit een groot, streng katholiek, gezin.  Ze heeft al vijf broertjes en zusjes en nummer zes is op komst. Vandaar dat ze in de zomer een paar maanden bij familie wordt gestald. Bij Seán en Eibhlín (spreek uit als Eileen) is immers plek zat, want die hebben zelf geen kinderen. De komst van Cáit heeft dan ook een grote impact. Niet alleen op Seán en Eibhlín, maar vooral op de emotioneel verwaarloosde Cáit, die voor het eerst echt gezien wordt.

 

LOTGENOTEN : ALS VERLIES JE RAAKT......

Als iemand die je lief hebt - een partner, een ouder, broer, zus of kind - overlijdt, staat de wereld op zijn kop.
Wat heb je dan nodig? Mensen die er voor je zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Mensen uit de directe omgeving zijn erg belangrijk tijdens het rouwproces.
Maar niet alleen uit eigen kring, ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Want wie anders snapt wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat?

De Lotgenotengroep is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is.
Vijf avonden komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers. Na afloop is er de mogelijkheid tot een terugkom-avond.
De groepsgrootte is minimaal 6 en maximaal 8 personen.
Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mailtje naar: info@boek-en-troost.nl

De eerstvolgende Lotgenoten-groep gaat op de maandag in mei weer van start.
De bijeenkomsten vinden plaats op 15 en 22  mei en vervolgens weer op 5 / 12 en 19 juni, telkens om 19.30 uur. Samen met de terugkom-avond gaat het om 6 bijeenkomsten. 

Wil je eerst nog wat meer informatie of heb je een vraag, mail ons dan (info@boek-en-troost.nl) of bel met 06-17159295.

 

 

WORKSHOPS / LEZINGEN / CURSUS

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops, lezingen en/of trainingen  voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 

 

 

Op Donderdag, 1 juni gaat Boek en Troost in gesprek met Lisanne van Sadelhoff, geboren in 1989. Zij is journalist voor onder andere de Volkskrant, NRC, RTL Nieuws en De Correspondent en schreef het boek: "Je bent jong en je rouwt wat", over het verlies van haar moeder. Momenteel  werkt ze aan haar tweede boek: "We zullen doorgaan", een hoopvolle zoektocht naar veerkracht.

Iedereen van elke leeftijd is welkom op deze avond. Ben je, of ken je een jong persoon die een dierbare verloren is, dan is dit wellicht speciaal voor hen een mooie avond om bij te wonen. Rouw onder jong-volwassenen wordt een steeds belangrijker thema en wij bieden daar graag ruimte aan.

De lezing vindt plaats in een van de zalen van de Pauluskerk-De Brug. De ingang bevindt zich aan de Willem de Zwijgerlaan 1 te Gouda.

PROGRAMMA
19.00 - 19.30 : Ontvangst gasten
19.30 - 20.20 : Gesprek met Lisanne 

20.20 - 20.40 : PAUZE

20.40 - 21.30 : Interactie met bezoekers
21.30                Afsluiting en napraten met een hapje en een drankje

De toegang bedraagt € 12,50 incl. twee consumpties. 
U kunt zich aanmelden via: info@boek-en-troost.nl

Ervaringen

  • Steun aan het Rouwcafé

    Twee jaar geleden overleed mijn vrouw. Het was middenin de Coronatijd. De predikant die nauw bij de begrafenis betrokken was, maakte mij attent op “Boek en Troost”. Ze was zelf jaren vrijwilliger geweest bij “Boek en Troost”. “Ga er eens kijken, misschien is het iets voor je”. Een half jaar na het overlijden van mijn […]Lees meer »
  • Behoefte aan troost…..

    De eerste keer dat ik het Rouwcafé bezocht was 3 maanden nadat mijn man plotseling was overleden. In de krant las ik dat het thema “troost” besproken zou gaan worden. Omdat ik volop in mijn verdriet zat, had ik daar heel erg behoefte aan.  Na een liefdevol welkom heb ik actief deelgenomen aan het gesprek. Het […]Lees meer »