ROUWCAFÉ

Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het ROUWCAFÉ.  Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Het Rouwcafé biedt gelegenheid om  in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of  gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld, kun je je eigen verhaal spiegelen aan dat van anderen, kun je dat wat je raakt bespreekbaar maken, dat intense gemis, dat diepe verdriet. Door dat samen te delen, kan het begin zijn van het ervaren van meer rust, van je niet meer zo helemaal alleen voelen.

Het Rouwcafé vindt plaats  op de begane grond van het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda. Het is een open groep, maar het is raadzaam vooraf even contact op te nemen. Dan kan in een persoonlijk contact méér uitleg gegeven worden.

 

Op reis zonder je dierbare

Voor het eerst (alleen) op vakantie na het verlies van een dierbare.  Als je merkt dat het verlangen naar reizen weer boven komt, na een periode van intense rouw, kun je dit dan toelaten?

Alleen op vakantie na een verlies kan een markeerpunt zijn van een nieuwe periode, waarin je ook mooie herinneringen voor jezelf kunt creëren. Wellicht heb je de neiging om naar een vertrouwde plek te gaan, waar jullie in het verleden samen heen gingen.

Het is geen gemakkelijke stap, maar eentje die wel steun kan bieden. Hoe kom je over die drempel heen om zonder je vaste reisgenoten op vakantie te gaan en wat kun je eventueel ondernemen?
We kunnen aan elkaar de verlangens vertellen en/of de ervaringen delen in het Rouwcafe van juli. Daar kun je mogelijk kracht uit putten om zelf een eerste stap te zetten.

Besloten lotgenotengroep "Als verdriet je raakt"

Als iemand die je lief hebt overlijdt, staat de wereld op zijn kop. Familie, vrienden en buren zijn erg belangrijk in de tijd die volgt. Je zoekt troost bij mensen, die er voor je willen zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Maar niet alleen bij mensen uit je eigen kring kan dat, want juist ook bij lotgenoten vinden rouwenden een luisterend oor. Wie anders snapt beter wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten staat. (tekst geïnspireerd door Daan Westerink).

De lotgenotengroep van Boek en Troost is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar geleden overleden is. Vijf middagen/avonden (en bij voldoende belangstelling nog een terugkom-middag/avond) komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid door twee ervaren vrijwilligers.

Heeft u interesse om deel te nemen aan een volgende lotgenotengroep?

Workshops/lezingen

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops en lezingen voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

Speciale leesclubavond over "Stad vol ballonnen"

In samenwerking met Boek en Troost organiseert Boekhandel Verkaaik een speciale leesclubavond over het boek van Femke van der Laan: “Stad vol ballonnen”. Een boek dat gaat over rouw.
Eind 2017 overleed Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en man van Femke van der Laan. In de nasleep hiervan begon Femke een jaar lang wekelijks columns in Het Parool te schrijven over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot. Ze omschrijft het op de achterflaptekst als herinneringen die als ballonnen met touwtjes vastgemaakt zitten aan haar polsen en ze overal mee naartoe sleept. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.
In een leesclubsetting willen we samen met Boekhandel Verkaaik van gedachten wisselen over het boek van Femke van der Laan.  Omdat het een gevoelig onderwerp betreft, is er een limiet aan het aantal deelnemers. De eerste 15 personen die reageren krijgen een uitnodiging. Alle anderen worden op een wachtlijst geplaatst.

 

Manu Keirse geeft lezing in Agnietenkapel - Gouda

Op Woensdag, 6 november 2019 zal Rouwdeskundige Manu Keirse een lezing geven in de Agnietenkapel te Gouda. Het aanvangstijdstip is 19.30 uur.
Nadere informatie over het onderwerp en wijze van aanmelden volgt nog.

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

Dit gezegde geeft aan dat kleding een uitdrukking kan zijn van onze persoonlijkheid en kleding na het overlijden van een dierbare een intieme en persoonlijke herinnering blijft. Kort of lang na het overlijden dient zich de vraag aan : “ Wat doen we met de kleding? “ Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen.

Door met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je) een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Baggerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

Ervaringen

  • Door: Op zoek naar handvatten

    Door: Op zoek naar handvatten

    Al voor het overlijden van mijn man hoorde ik over het Rouwcafé. Ondanks ruim acht jaar intensieve mantelzorg kon ik mij nog geen enkele voorstelling maken van het gevoel van het voor altijd kwijt zijn van mijn geliefde. Maar toch was er het besef dat ik dat Rouwcafé wel eens hard nodig zou kunnen hebben. […]Lees meer »
  • ….ik wilde vooral praten

    ….ik wilde vooral praten

    In april 2016 verliest Nico zijn vrouw. Hij beschrijft wat dat verlies met hem doet. Hoe hij de behoefte heeft om te praten over zijn verlies maar het liefst met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.  Lees hoe de contacten met lotgenoten tijdens het Rouwcafé hem helpen door zijn rouwproces te komen. Mei 2016. Het is […]Lees meer »

Huisbezoek

Vind je het (te) moeilijk om een eerste keer naar onze activiteiten te komen dan is het mogelijk om met een van onze vrijwilligers een afspraak te maken voor een huisbezoek. We hopen dat je daarna (samen) naar een van onze activiteiten kunt komen. Is het lastig om te komen omdat je bv niet mobiel bent dan kunnen we gezamenlijk onderzoeken of een aantal bezoeken van een vrijwilliger je kunnen helpen in je rouwproces. Voor langdurige ondersteuning werken we samen met Humanitas “Samen Optrekken” . Je kunt ons hierover  bellen of mailen.